Ajourwoningen

Uit ajour
Versie door Hoe00255 (Overleg | bijdragen) op 20 mrt 2013 om 21:56

(wijz) ← Oudere versie | Huidige versie (wijz) | Nieuwere versie → (wijz)
Ga naar: navigatie, zoeken

Op deze pagina is allerhande informatie over de Ajourwoningen te vinden:


Inhoud

Energiebesparing

Project "Gouda Bespaart"
Het project is een initiatief van de gemeente Gouda om u en andere woningeigenaren te ondersteunen bij het kiezen en uitvoeren van energiebesparende maatregelen voor uw huis. De gemeente werkt in dit project samen met Susteen BV, een gespecialiseerd bedrijf in energiebesparing.

Voor meer informatie, zie: Website Susteen

Zie ook de presentatie gegeven door Susteen tijdens de ALV 2013.

Warmtescan
Vorig jaar heeft de gemeente Gouda een warmtescan laten maken vanuit de lucht.

Leuk om te zien en interessant wellicht: Luchtfoto

Tip: Zoom in op de eigen woning. Wanneer er ver genoeg wordt ingezoomd, is het mogelijk om rechtsboven 'gemiddeld per pand' aan te klikken. Dan wordt de gemiddelde uitstraling voor de hele woning getoond.

Bouwtekeningen (origineel)

volgt

Schilderwerk

1. Originele verf

 • Voordeur: Levis Yacht buitenlak (vernis)
 • Rabatdelen en pergola: Pehalin Edelhout 163 T (heet nu Trimetal Silvanol)
 • Ramen:
  • Wit: Tencotop gebroken wit no. 40
  • Bruin: Tencotop bruin no. 41
 • Achterdeuren: Tencotop grijs no. 63

2. Vervangende soorten verf

Vervangende verfsoorten met dezelfde kleurstelling als de originele verf zijn:

 • Voordeur: Sikkens Rubbol BB (vernis)of Sigma Rustikal satin
 • Rabatdelen en pergola: Sigma Rustikal noten 706
 • Ramen en deuren:
  • Wit: Sikkens Rubbol SB kleurnr. G4. 07 .08 of Sigma Schakelverf kleurnr. 2190-5
  • Bruin: Sikkens Rubbol SB kleurnr. A 6.05.10 of Sigma schakelverf kleurnr. 2163-5

3. Houtrot

Bij veel woningen treedt inmiddels op diverse plaatsen houtrot op. De oorzaken daarvan verschillen per woning. Wij wijzen op een aantal veel voorkenende oorzaken, zoals:

 • in het verleden is vanaf de voormalige zandbedding voor de oprit naar de A12 veel zand tegen de woningen gewaaid, vooral bij de woningen die dicht bij de Groenhovenweg liggen;
 • het gravel van de atletiekbaan en (voormalige) tennisvelden kan bij sterke wind tegen de nabij gelegen woningen waaien en op het houtwerk vast gaan zitten;
 • wanneer de woning onvoldoende wordt; geventileerd kan zich vocht gaan ophopen in het hout. Zie hiervoor ook de elders opgenomen ventilatie-instructies;
 • Vooral bij beslagen ruiten kan onvoldoende ventilatie tot houtrot in de onderdorpels leiden. Ook vensterbanken die direct op het kozijn aansluiten en de warmte van de verwarming van het raam afhouden kunnen op langere termijn voor houtrot zorgen;
 • vocht kan niet alleen van buiten in het hout komen(bijv. . door regen) maar ook van binnen. De meeste houtrot blijkt zelfs te ontstaan doordat het schilderwerk binnen niet voldoende onderhouden is en wasem in het houtwerk kon dringen. Daarom raden wij u dringend aan niet alleen de buitenkant van uw huis regelmatig te ( laten) schilderen, naar ook cm de paar jaar het binnenwerk van een nieuwe verflaag te (laten) voorzien.

U kunt houtrot of vochtophoping in het hout doorgaans ontdekken, doordat er blaasjes in de verf komen. Het verfwerk oogt niet meer glad en strak. Bij hoeken van deuren en ramen kunt u de houtrot vaak beperken doordat de houtnerf door het verfwerk heen zichtbaar begint te worden. Of onder een verdacht plek in het verfwerk ook echt houtrot zit kunt u controleren door net een schroevendraaier in de verdachte plek te prikken. Schiet de schroevendraaier daarbij tot diep in het hout door, dan is er spreke van houtrot.

Het is zaak houtrot te behandelen voor u gaat schilderen. U dient daartoe de rotte plekken uitte steken en op te vullen met vloeibare houtmassa zoals Zusex flexicompound. Bij ernstige houtrot is behandeling net Woodcaps gewenst. Dit zijn patronen die in het hout worden "geschoten" en vervolgens opengeslagen. Uit de patronen komt dan een vloeibare massa, die zich verhard en goed hecht aan het hout.

In sommige gevallen zal de houtrot zodanig ernstig zijn dat vervanging van het hout noodzakelijk is. Vooral bij de originele draairamen, bovenlichten en achterdeuren is dit bij veel huizen het geval. De originele achterdeuren zijn zeker aan het einde van hun levensduur. Schilders zullen dan ook geen garantie meer willen geven op het schilderen van deze achterdeuren.

4. Collectief onderhoud

In het verleden hebben bewoners via de vereniging een collectief onderhoudscontract voor schilderwerk gesloten. Dit collectieve contract is inmiddels verlopen(?). Indien u een onderhoudscontract wenst af te sluiten zult u zelf daarvoor een schildersbedrijf moeten benaderen.

5. Kitwerk

Bij dubbele beglazing is het zaak regelmatig het kitwerk te controleren op uitdroging en scheurtjes. Na. ca. 10 jaar is het kitwerk meestal vergaan. Mocht blijken dat het kitwerk vergaan is of scheurtjes in het kitwerk zijn ontstaan, dan is verstandig om dit kitwerk te vervangen. Bij niet tijdige vervanging bestaat de kans op inwatering dat kan leiden tot versnelde houtrot en aantasting van de isolerende beglazing

6. Platen onder het badkamerraampje en tussen de woningen (voor en achter)

Deze platen zijn van etalite. Indien deze plaat vuil zijn kunt u deze reinigen met een verfreinigingsmiddel. Ook is het mogelijk de plaat met speciaal hechtende verf over te schilderen. Bij schilderen met gewone verf zal het verfwerk doorgaans na korte tijd gaan bladderen.

7. Vervanging

Dit is beschreven in het hoofdstuk Vervanging deuren, ramen en gevelplaten.


- Voegwerk: problemen en herstel - Daken: o.a. goten, dakramen, dakkapellen - Riolering: gezamenlijke verantwoordelijkheid - Binnenmuren: weghalen en plaatsen

Persoonlijke instellingen
Naamruimten

Varianten
Handelingen
Navigatie
Hulpmiddelen